Rytmen

VECKANS OCH ÅRETS RYTMDAGARNA PÅ FÖRSKOLAN


Veckan har sin igenkännbara rytm som barnen njuter av när de lärt känna den. Sagoberättande, dockspel, sång, rim och ramsor är inslag som återkommer varje dag och vecka. Sagoberättande utan böcker är till för att barnen ska skapa egna inre bilder.


Dagen börjar med frukost för de som kommer tidigt och fortsätter sedan med morgonsamling. Därefter är det fri lek.

De större barnen ägnar sig även åt olika konstnärliga aktiviteter som målning, bivaxmodellering, dramalekar, dockspel, sång och dans.


Sedan följer en liten samling med någon aktuell aktivitet och årstidsinspirerade sånger, ramsor och lekar.

Barnen äter lunch tillsammans och vilar sedan en stund; de små i sina egna sängar och de stora på fårskinnsfällar. En saga berättas. Efter vilan är det lek och aktiviteter inne eller ute, mellanmål och utelek på gården får avsluta dagen.


ÅRET PÅ FÖRSKOLAN

 

Förskoletiden är rytmiskt upplagd. På förskolan finns ett årstidsbord som dekoreras ständigt ändras under årets gång. Vi följer årsloppets och naturens växlingar i praktiska sysslor, sagor, lekar och inte minst i årstidsfester.
Våra årstidsfester

Dessa återkommande högtider för att barnen får konkreta upplevelser av året och dess förlopp.

Vi firar på i princip samma sätt år efter år och på så sätt utvecklar barnen, genom igenkännandet och upprepningen, en enkel kunskap om året och almanackan.Mikaelifest och skördefest

I mitten av september är det riddartid på lekskolan där vi berättar riddarsagor och sjunger sånger därtill. Vi binder lövkronor åt barnen och gör rönnbärshalsband. Avslutningsvis firas Mikaelifest eller ”modets fest”.


Barnen får höra sagan om riddar Göran och draken (som liksom alla andra sagor alltid slutar lyckligt). Denna saga ger barnen inspiration till fortsatt lek i modets tecken.

Barn och pedagoger gör teatern om hur riddar Göran strider mot draken. Hela högtiden handlar om mod, att mota bort det onda och låta det goda segra.

I samband med Mikaelifirandet brukar vi även ha en skördefest där vi tar vara på morötter, lök och andra godsaker som vi odlat på gården.

Barnen brukar även ta med varsin grönsak hemifrån. Av dessa lagar vi sedan en god och varm soppa i uteköket och äter densamma kring elden.


Lyktfest

I november läser vi berättelsen om ”Flickan och lyktan”, tillverkar egna lanternor och firar lyktfest.

Denna fest symboliserar barmhärtighet. Att hjälpa någon att lysa vägen eller dela bröd med den som är hungrig. Det handlar också om att tända sitt inre ljus för att finna glädje i den mörkare årstid som är nu.


Stora gruppens barn och deras föräldrar kommer till förskolan när mörkret har lagt sig. Föräldrarna spelar upp teatern ”Flickan och lyktan” för barnen. Detta är mycket uppskattat!

Efteråt går vi med tända lyktor ut på gården där vi myser i mörkret med varm dryck och kaka. En spännande, vacker och speciell kväll för både barn och vuxna.Julbasar

Ett mycket uppskattad tillställning bland såväl barn som vuxna går av stapeln i november. Vi bjuder då in familj, vänner och bekanta från när och fjärran att ta del av gemenskapen på förskolan.

Vi säljer mat, fika och hemtillverkade saker. Det finns fiskdamm för barnen och även klädbytarbord.

Basaren organiseras helt och hållet av föräldrarna och alla intäkter går direkt till verksamheten och nytt lekmateriel till barnen.


Julavslutning

Höstterminens sista högtid avlutas med julbord, fest och dans runt granen.

Barnen har fått arbeta med julsagor och sånger som framförs denna dag.
Karneval

Med inslag från både Brasilien och Mexiko firar vi varje år i februari en karneval med sång och dans.


De som vill kommer till förskolan utklädda eller klär ut sig på plats, tillexempel till något djur eller annat fantasifullt. Vi firar tillsammans och köket bjuder på tacos. Karnevalen är en fest för barn och pedagoger.


Påskfesten

Vid påsk arbetar vi med ull. I naturen börjar livet vända tillbaka

efter den långa vintern och vi tar fasta på detta genom att så frön.

Påskfesten firas med en påsksaga, som handlar om påskharen,

blommorna och solen. Efter sagan går vi alla ut och ser efter om påskharen

har varit hos oss. Till lunch denna dag serveras en påskbuffé.

Sommarfest:

Barn, föräldrar och nära släkt och vänner

välkomnas denna dag till förskolan.

Gården har dekorerats med björkris,

vimplar, blommor och tyger.

Varje familj har tagit med sig något hembakt

att ställa på det dignande fikabordet.


Gästerna får lyssna till sommarsånger som barnen övat in.

Därefter sjunger och dansar vi alla tillsammans.

De barn som ska börja skolan firas av lite extra högtidigt,och sedan springer alla barn ut i sommarlovet.

Sedan blir det kalas, fikabord, mingel, piñata och lekar för stora som små.