Maten på förskolan
Bra mat är viktigt. Här på förskolan har hela kollegiet insikt i betydelsen av näringsrik och rätt sammansatt kost för barnens utveckling, inte bara av den fysiska kroppen utan av hela människan. Därför lagas all mat här från grunden med de bästa råvarorna vi kan få tag på. Maten vi serverar är vegetarisk Men det finns möjligheter att även få vegankost för de som önskar.
Ekologiskt
Vi serverar hemlagad ekologisk och biodynamisk mat, En fröjd för ögat och smaksinnet, och den bästa näringen en liten växande människa kan få. Havregryn till frukostgröten, knäckebröd och allt mjöl till brödet som vi bakar själva är också biodynamiskt från Saltå kvarn i Järna. Så långt det går köper vi KRAV-märkta mjölkprodukter. Vi väljer dessa råvaror för barnens hälsa, för jordens hälsa, och inte minst för den goda smakens skull. Vi använder rena, naturliga råvaror, som inte raffinerats eller blivit industriellt processade. Maten blir näringsrikare, och på köpet slipper vi kemikalierester och tillsatta smak-, färg- och konserveringsämnen.
Dofter som sprider sig.
Att maten lagas på förskolan och kan serveras nylagad är naturligtvis näringsmässigt fördelaktigt. Men det har också andra betydelser. Som att barnen kan titta in hos vår kära Antonia i köket och fråga
”vad blir det för mat idag?”.
Dofter som sprider sig från spisar och ugnar stimulerar aptiten och gör att när det blir dags att äta är kroppen redan beredd på att ta hand om och smälta maten.
Varje vecka ser grunden ut så här:
Måndag - hirs med morotssås eller hirsgratäng
Tisdag - grönsaksbiff med potatis/matvete och sås
Onsdag - potatis- eller majs & zuccini-plätt med quinoa och sås.
(De stora barnen går på utflykt med egen matsäck)
Torsdag - pizza, lasagne, eller pasta med grönsakssås
Fredag - olika soppor med hemlagat bröd
Denna stående veckomatsedel ger rytm och stadga för både barnen och den som lagar maten. Naturligtvis varierar tillbehören som såser, grönsaker, biffar, bönor, linser, råkost etc. Runt denna veckorytm bildar årstiderna den stora rytmen. Mycket rotfrukter, och varm mat på vintern, mer grönt och sallad på våren och så alla färska grönsaker och frukter på hösten.